Jak si vyrobit papírového draka?

Výroba papírového draka je středně obtížná, díky tomuto návodu to ale jistě s dětmi hravě zvládnete! Nehledejte v tom složitosti, samotný proces je zábava. Náklady na materiál nejsou velké, výsledek a radost dětí je zaručená!

Co budeme potřebovat?

Budeme vyrábět jednoduchého draka, tedy jeho kostra bude ze dvou tyček a výsledný tvar bude klasický "kosočtverec":

  • 2 dřevěné tyčky/laťky (pro menšího draka stačí špejle) - pokud možno co nejlehčí
  • Hedvábný papír (nebo jiný, i zde ale platí co nejhlečí) - co největší formát
  • Provázek (lehký, tenký, ale pevný)
  • Klubko provázku na ocas a pouštění draka (může být tlustší a těžší než výše uvedený)
  • Psací a kreslicí potřeby
  • Nůžky, nůž
  • Staré noviny, barevné papíry nebo krepový papír

Jdeme vyrábět..

Začneme kostrou draka. Jednu tyčku můžeme zkrátit, aby byla o něco kratší než druhá, ne ale příliš! Každou laťku opatříme na jeho konci zářezem, který bude hluboký jen pár milimetrů (aby v ní držel provázek). Následně najdeme u delší tyčky její třetinu, u druhé polovinu (ta se hledá snadno - dáme tyčku na prst a hledáme místo podepření, kdy se nehoupe na žádnou stranu). V těchto dvou bodech obě laťky svážeme, tyčky musí svírat pravý úhel. Zářezy natáhneme provázek a tím položíme základ výslednému tvaru draka, který se bude posléze vznášet vysoko na obloze. Dbáme na to, aby byl provázek skutečně napnutý a konstrukce se nijak nepohla.

 

Postupně se blížíme k té kreativní činnosti, u které se děti mohou vyřádit. Rozbalíme si papír a na něj položíme konstrukci. Tužkou si načrtneme obrys našeho draka, od konstrukce ale necháme odstup alespoň 3 centimetry. Proč, to se dozvíte za chvíli. Podle obrysu následně vystřihneme draka (pokud nám nůžky někde uhnou, moc to nevadí, drobné nerovnosti se ztratí).

Vystřižený papír si vybarvíme nebo nakreslíme na něj, co budeme chtít. Koneckonců můžeme papír nechat i nepokreslený, na funkčnosti draka to nic nezmění. 

Pomalu finišujeme..

Drak začíná vypadat jako drak.

Nepokreslenou stranou přiložíme papír na konstrukci. V rozích vystřihneme malé trojúhelníčky. Každá strana tak půjde snadno přehnout směrem na zadní část draka, kde poté každou hranu přilepíme (lepidlem, izolepě se raději vyhneme). Nachystáme si dva provázky. Jeden navážeme na konce kratší tyčky, druhý na tu delší (oba provázky musí lehce přesahovat délku dané tyčky). Najdeme bod, ve kterém se protínají a zde na něj naváčeme pouštěcí provázek.

Každý správný drak za sebou ve vzduchu tahá ocas. To bude poslední krok.

Buďto může být tvořený pouze dlouhými cáry "krepáku", nebo si vytvoříme z papíru mašličky a ty navážeme na ocas - nejlépe se stejným rozestupem a po celé délce.

Hurá pouštět!

A co zbývá? Vyběhnout někam na louhu, nejlépe na kopec a nechat svého draka proletět se! 

Na závěr už jen varování!

Nepouštějte draky v blízkosti drátů elektrického vedení!!!

favorite_border Přidat do oblíbených

hodnocení

Průměrné hodnocení: 2,9/5. Hodnotilo 950 návštěvníků

Michal Kuba

Michal Kuba

V červnu 2016 jsem založil projekt "Zabav-Děti". Jeho primárním cílem je nabízet inspiraci pro práci s dětmi. Je určený především rodičům, učitelům, vychovatelům a vedoucím kroužků. Více než 10 let působím jako vedoucí ve skautském oddíle v Brně.

Přidejte komentář